donderdag 6 september 2012

Kaart Oostzee, Baltische Zee in Noordwest-Europa

Kaart Oostzee: Helcom
De Oostzee, of Baltische Zee, is een randzee van de Atlantische Oceaan. De zee heeft een oppervlakte van ongeveer 422.000 km2 en een gemiddelde diepte van 55 meter. De grootste diepte is 459 meter.

Aan de Oostzee liggen landen in drie Europese regio’s. Dit zijn Denemarken, Zweden, Finland, Estland, Letland en Litouwen in Noord-Europa, Polen en Rusland in Oost-Europa en Duitsland in West-Europa.

De Oostzee staat via de Belten, zeestraten bij de Deense eilanden, en de Sont in verbinding met het Kattegat, een tussenzee tussen Denemarken en Zweden, en de Atlantische Oceaan.

Via het Nord-Ostsee Kanal, of Kieler Kanal, in de deelstaat Sleeswijk-Holstein in Duitsland staat de zee in verbinding met de Noordzee.

Een aantal meren, rivieren en kanalen tussen Sint-Petersburg en Belomorsk in Rusland zorgen voor een waterweg tussen de Oostzee en de Barentszzee.

Onderverdeling bekkens
De Oostzee wordt onderverdeeld in bekkens, of bassins. In het noordelijke deel van de zee ligt de Botnische Golf, waarvan het meest noordelijke deel de Baai van Botnië is. Ten zuiden hiervan ligt de Botnische Zee.

Onder de Botnische Zee liggen de Archipel Zee en de Åland Zee. De Finse Golf verbindt de Oostzee met de stad Sint-Petersburg in Rusland.

De Golf van Riga ligt tussen de Letse hoofdstad Riga en het eiland Saaremaa dat tot Estland behoort. De Noordelijke Baltische Zee ligt tussen Stockholm, het zuidwesten van Finland en Estland.

Het Westelijke en Oostelijke Bassin van Gotland liggen tussen de Noordelijke Baltische Zee en het Gdansk Bassin en het Bornholm Bassin. Het Arkona Bassin strekt zich uit van Bornholm naar de Deense eilanden Falster en Seeland.

De Grote Belt, de Kleine Belt en de Sont bij Denemarken verbinden de Oostzee met het Kattegat en het Skagerrak, die de Oostzee verbindt met de Atlantische Oceaan.

De Baai van Gdansk ligt ten oosten van het schiereiland Hel aan de Poolse kust. De Baai van Pommeren ligt ten noorden van de eilanden Usedom en Wolin. Tussen Falster en de Duitse kust liggen de Baai van Mecklenburg en de Baai van Lübeck.

Het meest zuidwestelijke deel van de Oostzee wordt gevormd door de Baai van Kiel.

IJs
De oppervlakte temperatuur van de Oostzee daalt in de winter op veel plaatsen tot beneden het vriespunt, waardoor er vooral langs de kusten en in het noorden en oosten veel ijsvorming optreedt.

Rivieren
Belangrijkste rivieren die uitmonden in de Oostzee zijn de Weichsel in Polen, de Oder bij de grens van Polen en Duitsland, de Westelijke Dvina in Letland en de Neva in Rusland.

Eilanden Oostzee
In de Oostzee liggen tal van eilanden. De grootste eilanden in de Oostzee zijn Gotland en Öland die bij Zweden horen, de eilanden Saaremaa en Hiiumaa (Estland), Rügen (Duitsland), de Deense eilanden Bornholm en Ertholmene, en de Finse Ålandseilanden.

Steden aan Oostzee
De grootste steden aan de Oostzee zijn Sint Petersburg, Stockholm, Riga, Helsinki Kopenhagen, Gdańsk, Kaliningrad, Szczecin, Tallinn, Malmö, Gdynia, Kiel, Espoo, Lübeck, Rostock, Klaipėda, Turku, Oulu.

Havensteden
Grote havens aan de Oostzee in Zweden zijn Luleå, Stockholm Karlskrona, Malmö, Trelleborg. Havensteden in Finland zijn Turku, Helsinki, Kotka.

In Rusland liggen de havens van Sint-Petersburg en in de Russische enclave Kaliningrad de havenstad met de gelijknamige naam. In Letland liggen Tallinn, Riga, Ventsplis, Liepāja.

In Litouwen ligt de havenstad Klaipéda. In Polen liggen de havensteden Gdańsk, Gdynia, Szczecin, Świnoujście en in Duitsand Rostock, Lübeck, Kiel.

Kaart Oostzee
De Oostzee ligt in het noordwesten van Europa. De zee wordt omringd door de landen Denemarken, Zweden, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Rusland, Polen en Duitsland.

Kaart Oostzee: Demis